perjantai 29. joulukuuta 2017

Vegaaninen juustokakku Tuulispään leivontakirjasta


Linssinöörin vakituinen koemaistaja täytti hiljattain kaksi vuotta, ja synttärisankarille piti totta kai leipoa kakku. Minun on jo pitkään tehnyt mieli päästä testaamaan Satu Sainion Tuulispään leivontakirjan reseptejä, ja nyt tarjoutui oiva tilaisuus. Olen aina tykännyt kovasti juustokakuista, ja oli aika, jolloin pidin niitä jonkinlaisena bravuurinani. En ole kuitenkaan koskaan aiemmin tehnyt juustokakkua vegaanisena. 

Tuulispään leivontakirjasta löytyikin hyvä perusohje, johon ei edes tarvita erikoisia aineksia. Hyydyttäminen onnistuu soijajugurtilla - joka onkin aivan supertuote leivontaan etenkin kananmunaa korvaamaan, koska se tosiaan hyytyy paistettaessa.

Tuulispään leivontakirja on mainio vegaanisen leivonnan opas, josta löytyy paljon ihania reseptejä sekä vankkaa perustietoa siitä, miten leivonta onnistuu ilman eläinperäisiä tuotteita.

Mutta mikä on Tuulispää? Se on Somerolla sijaitseva eläinten turva- ja vanhainkoti, jossa asuu kymmeniä eläimiä. Suurin osa niistä on entisiä tuotantoeläimiä, joiden elämä olisi ilman Tuulispäätä jo päättynyt. Leivontakirjan sivuilla ja reseptien nimissä seikkailee Tuulispään asukkaita, ja osa kirjan tuotoista menee Tuulispään hyväksi.

Tämä juustokakkukin on kirjassa nimetty Tuulispään asukkaan mukaan: Nunnun pieni juustokakku. Nunnu on nauta, joka olisi päätynyt teurastamolle, koska se on poika, eikä siksi tuota maitoa. Saman kakun voi tehdä myös isompana versiona, jolloin siitä tulee Jenniferin iso juustokakku - sekin Tuulispään lehmän mukaan nimetty.

Jos haluat ison kakun, tee keksipohjaa ja täytettä kaksinkertaiset annokset ja paista 1 tunti ja 15 minuuttia. Peitä kakku 45 minuutin kohdalla leivinpaperilla, jotta pinta ei tummu. Isolle kakulle käy halkaisijaltaan 24 cm vuoka, kun taas tälle pienelle kannattaa käyttää 16 cm vuokaa.

Vielä sananen tuorejuuston valinnasta: Käytin kakkuun Sheesen tuorejuustoa, koska se oli ainoaa soijatuorejuustoa lähikaupassamme. Juuri samaan aikaan kun kakku oli uunissa, tulin lukaisseeksi Satu Saunion blogista, että hän ei suosittele sitä makeisiin leivonnaisiin. No, meni jo. Ymmärrän, mitä hän tarkoittaa, koska Sheesessä on tosiaan hieman suolainen ja hapan maku. Tosi hyvää tästä kakusta tuli minusta silti, mutta jos mahdollista, ehkä tosiaan kannattaa suosia tässä esimerkiksi Tofutti-merkkistä juustoa!

Pidän tässä kakussa siitä, että tämä ei ole yhtään raskas, vaikka täyteläinen ja mehevä onkin. Sokerin ja rasvan määrä ei ole mitenkään överi, ja moniin juustokakkuihin verrattuna tämä on varmaan - jos ei nyt suoranaisesti terveellistä niin - vähemmän epäterveellistä. Sitruunan maku on sopivan mieto ja raikas.


Jos etsit tuhdisti sitruunaista kakkua, kokeile tätä: Helppo vegaaninen sitruunamutakakku

Jos taas haussa on terveellinen mutta helppo kakku, miten olisi tämä: Terveelliset pikabrowniet

Vai oletko vaahterasiirapin ja pekaanipähkinän ystävä? Minä olen! Tämä kakku on oma henkilökohtainen suosikkini: Tahmea vaahterasiirappi-pekaanikakku



P.S. Satu Sainion leivontablogi Kamomillan konditoria kannattaa ehdottomasti tsekata. Sieltä löytyy vegaaninen ratkaisu useimpiin leivontapulmiin, joita tavalliselle kuolevaiselle voi kuvitella tulevan eteen.

P.P.S. Tuulispään eläinsuojelukeskusta on kiva seurata Facebookissa. Samassa paketissa tulee tärkeää asiaa eläinten arvostuksesta ja söpöjä, piristäviä eläinkuvia, jotka täyttävät hyvin kissavideontarpeen.



Vegaaninen juustokakku

"Nunnun pieni juustokakku"

Keksipohja
100 g rapeita vegaanisia keksejä, esim. digestive
2 rkl vegaanista margariinia

Soijatuorejuustotäyte
225 g maustamatonta soijatuorejuustoa
2 dl maustamatonta soijajugurttia
2 rkl sitruunamehua
1/2 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1/4 tl vaniljajauhetta (tai 2 tl vaniljasokeria)

1. Leikkaa leivinpaperi 16 cm irtopohjavuoan pohjalle. Jos sinulla ei ole sopivaa irtopohjavuokaa, voit käyttää muuta vastaavan kokoista vuokaa, jonka vuoraat leivinpaperilla. Vuoraamista helpottaa, jos ensin rutistat paperin palloksi, kastelet sen ja puristat vielä veden pois. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
2. Murusta keksit muruiksi käsin tai tehosekoittimella. Sulata margariini ja sekoita keksimurskaan. Painele seos vuoan pohjalle tiiviiksi kerrokseksi.
3. Notkista soijatuorejuusto kulhossa sähkövatkaimella. Lisää joukkoon muut täytteen ainekset ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi. Kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita pinta.
4. Paista juustokakkua uunin keskitasolla 45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vuoassaan huoneenlämpöiseksi. Siirrä se sen jälkeen jääkaappiin ja anna tekeytyä vähintään kuusi tuntia. Kakku kiinteytyy jäähtyessään. Käy kakun reunat varovaisesti veitsellä läpi vuokaa irrottaessasi, jotta kakku ei jää reunoihin kiinni.

(Reseptin lähde: Satu Saunio: Tuulispään leivontakirja. Finn Lectura, 2015.)


Vaivalloisuusaste: Helppo ja selkeä, tuskin paljon helpompaa juustokakkuohjetta onkaan.

2-vuotiaan arvio (tosiaan, se on jo 2-vuotias!): Hyvää, maistui. Ei kuitenkaan aiheuttanut suurempaa "lisää"-kinuamista, mikä on ihan hyvä juttu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti