torstai 26. lokakuuta 2017

Soija-spagettivuoka – koko perheen suosikki

Jos haussa on kasvisruoka, joka maistuu lapsille, tässä on vaihtoehto, jota kannattaa vakavasti harkita! Vegaaninenkin se on, kuten kaikki ohjeet tässä blogissa.

Minulle on vähän mysteeri, miksi pasta-asioissa se vuoaksi paistaminen on lapselle niin olennaista, mutta niin se vain tuntuu olevan. Meillä se menee niin, että jos spagetti ja kastike tarjotaan erikseen, maistumisesta  ainakaan kastikkeen  ei ole takeita, mutta vuoka tekee jostain syystä ihmeitä. Keskeiseksi arkemme pelastajaksi on noussut Saarioisten vegaaninen Italian tomaatti-spagetti -valmisruoka. Eikä tämä ole maksettu mainos vaan ihan vain rehellinen tunnustus. 

Niinpä to do -listallani onkin pitkään ollut omatekoisen vegespagettivuoan valmistus. Inspiraatiota sain niin tuosta huikeasta valmisruuasta kuin myös erilaisista jauhelihaa sisältävistä spagettivuokaohjeista. Olen nyt tehnyt soijarouhe-spagettivuokaa pari kertaa, ja kyllähän se on hyvin tehnyt kauppansa niin lapsille kuin aikuisillekin.

Pastavuoan hyvä puoli on se, että ruokaa voi tehdä useamman päivän satsin, josta on sitten helppo ottaa raivonälän jyllätessä. Ohje on helppo, mutta vie sen verran aikaa, että en välttämättä lähtisi virittelemään sitä heti työpäivän jälkeen, kun on kiire saada päivällistä.

Olen ravintohiivahiutaleiden käyttäjänä vielä aika noviisi, mutta tässä ne ainakin tuntuisivat toimivan.  Ne tuovat ruokaan hieman juustomaista, täyteläistä makua. Mitenkään välttämättömiä ne eivät kuitenkaan ole, joten jos niitä ei löydy, ei hätää. Ainesosalista saattaa näyttää pitkältä, mutta suuri osa aineksista on mausteita, joista yksittäisten puuttuminen ei varmastikaan kaada vuoan onnistumista.

Jos ruokaa ollaan tekemässä ihan pienille lapsille, aurinkokuivatut tomaatit voi hyvin jättää poiskin, koska ne ovat aika suolaisia. Aikuiselle ne ovat kyllä ihan mukava lisämaun tuoja.

Soija-spagettivuoka

250 g täysjyväspagettia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1,5 dl soijarouhetta
1/2 kasvisliemikuutio
1 rkl balsamicoa
1 tl siirappia
500 g tomaattimurskaa
4 aurinkokuivattua tomaattia
1 tl oreganoa
1 tl basilikaa
1 tl rosmariinia
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl mustapippuria
2 dl kaurakermaa
1 dl ravintohiivahiutaleita
vettä
öljyä

1. Laita spagetti kiehumaan. Keittoajaksi riittää pari minuuttia alle suositellun keittoajan.
2. Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä öljyssä pannulla ja lisää soijarouhe. Mausta balsamicolla, siirapilla ja paprikajauheella ja murenna kasvisliemikuutio soijarouheen päälle. Kaada päälle noin desilitra vettä ja paista soijarouhe kuivaksi.
3. Lisää tomaattimurska, huuhtele sen pakkaus noin desilitralla vettä ja kaada vesi kastikkeen joukkoon. Lisää aurinkokuivatut tomaatit, loput mausteet, ravintohiiva ja kaurakerma. Kiehauta ja anna hautua muutama minuutti.
4. Kaada spagetti vuokaan ja kastike vuokaan ja sekoita. Paista 225 asteessa noin vartti.


Vaivalloisuusaste: Tämä kuuluu ruokiin, joita on kätevää tehdä iso satsi etukäteen valmiiksi. Ohje on helppo mutta vie jonkin verran aikaa.

1-vuotiaan arvio: Mainiota mättöä. Tekee hyvin kauppansa.


5 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä! Oon tehnyt tätä muutaman kerran soveltaen itselle lounasevääksi. Ehkä uskaltaudun myös tarjoamaan nirsolle jälkikasvulle :)

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla! Kannattaa kokeilla, jospa maistuisi jälkikasvullekin :)

    VastaaPoista
  3. Todella hyvää! Ja pikkuväellekkin maistui ��

    VastaaPoista
  4. Hyvää, pääsee suosikkien joukkoon!

    VastaaPoista
  5. Skippasin kokonaan uunin, hauduttelin vain hetken kastiketta spagetin kanssa samassa kattilassa. Toimii niinkin ja aikaa (ja energiaa) säästyy :)

    VastaaPoista